Subsidie regeling voor een hybride warmtepomp vanaf 2026
Vanaf 2026 moeten huiseigenaren bij vervanging van hun cv-installatie minimaal één hybride warmtepomp plaatsen. Liever een volledig elektrische warmtepomp of aansluiten op een thermisch netwerk. Kabinet wil huiseigenaren dwingen sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun woning te verwarmen.
Hybride warmtepomp kopen

Het is niet nodig om uw huidige centrale verwarming op gas direct te verlaten. Maar wie de installatie moet vervangen, heeft misschien niet meer de “ouderwetse” cv geïnstalleerd. Er is een uitzondering op deze verplichting voor huishoudens die niet geschikt zijn voor aardgasalternatieven.
Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge zei dat het tempo van het ‘groener’ worden van woningen moet worden versneld. “Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder gas verbruiken. Daarom wil het kabinet dat hybride warmtepompen vanaf 2026 standaard worden, als de cv-ketels aan vervanging toe zijn.”
Hybride warmtepompen zijn warmtepompen en nog steeds afhankelijk van gas. Een combinatie van lopende cv-ketels. Dit toestel verbruikt ongeveer 60% minder gas dan conventionele cv-ketels.
Hybride warmtepomp subsidie
Tot 2030 hebben huiseigenaren subsidies om deze nieuwe verwarmingseenheid te helpen kopen. Huiseigenaren kunnen 30% onkostenvergoeding krijgen. Het kabinet trekt hiervoor jaarlijks 150 miljoen euro uit. Aanvankelijk dacht het kabinet dat subsidies vanaf 2026 niet nodig zouden zijn.
Lange wachttijd levering nieuwe waterpomp
Het grootste probleem bij het kopen van een warmtepomp zijn de lange wachttijden voor huiseigenaren die momenteel een warmtepomp willen installeren. Wachttijden kunnen oplopen tot achttien maanden door gebrek aan pompen en personeel van het installatiebedrijf. Daarom heeft het kabinet met de afdeling afgesproken dat ze de productie flink gaan verhogen. Zo voegt Nederland nog drie fabrieken toe die warmtepompen produceren. Daarnaast heeft de afdeling toegezegd meer technici op te leiden.
Voordelen warmtepomp
Volgens minister Rob Jetten (Klimaat) heeft het overstappen op een warmtepomp grote voordelen voor huiseigenaren. Volgens hem zal dit de energierekening aanzienlijk verlagen. Wel is het belangrijk dat de huiseigenaar ook zonnepanelen installeert om energie op te wekken voor de warmtepomp.
- Geen gaskosten
- Lagere CO2-uitstoot
- Geen schoorsteen nodig
- Kan ook dienen als koeling bij te hoge binnentemperaturen
- Regeneratie van de bodem in de zomer bij bodem/water warmtepompen (passieve koeling)
- Lage onderhoudskosten
- Subsidiemogelijkheden
- Verhoogt het zelfverbruik
- Goede combinatie met vloerverwarming
Nadelen waterpomp
- Grote(re) investering
- Grotere dimensie van radiatoren of vloerverwarming vereist
- Opwarming gebeurt op lagere temperaturen en verloopt dus trager, of er moeten radiatoren met ingebouwde fan gebruikt worden
- Bij het type met de horizontale collector is een grote oppervlakte vereist, bij andere systemen is een specifieke ligging nodig
- Vergunningen zijn vereist
- Uitbreiding van een woning vereist extra capaciteit van de warmtepomp die het niet kan leveren omdat deze precies is berekend op de huidige warmtevraag
- Systemen met een elektrisch back-upsysteem voor als de warmtebron (grond, water of lucht) onvoldoende warmte levert. Met een storing in het warmtepompsysteem, zorgt voor een lage rendement en daardoor hoge elektriciteitskosten.
Bron: Voor en nadelen van een hybride warmtepomp

Werking hybride warmtepomp
Hybride warmtepompen gebruiken alleen gas op koude dagen omdat het huis niet warm genoeg kan zijn zonder bijverwarming. Volgens Jetten resulteert dit in een reductie van gemiddeld 60% in het gasverbruik. In oudere, slecht geïsoleerde huizen zal een volledig elektrische warmtepomp natuurlijk niet altijd voldoende warmte leveren.
Het is ook goed voor ieders portemonnee als we minder gas verbruiken
De kasten benadrukken dat het in goed geïsoleerde woningen ook mogelijk is om direct over te stappen op een volledig elektrische warmtepomp. Er wordt helemaal geen aardgas gebruikt.
Daarnaast werkt de gemeente aan plannen om de hele gemeenschap op het warmtenet aan te sluiten. Helaas hebben al die plannen vertraging opgelopen. Ook betalen huiseigenaren die zijn aangesloten op het warmtenet nog steeds de hoofdprijs. De prijs van het warmtenet is gekoppeld aan de prijs van aardgas. Het zal zeker niet voor volgend jaar herstellen.
Duurzame oplossing vervangen cv-installatie
Domeinwoningbouwvereniging Aedes vindt het een “uitstekende ontwikkeling” dat hybride warmtepompen of duurzame alternatieven verplicht worden bij vervanging van cv-installaties vanaf 2026. “Hybride warmtepompen zijn een prima tussenstap naar verduurzaming”, aldus een woordvoerster.
Het bouwen van alternatieven zoals warmtenetten kost immers veel tijd. “Dan is dit een mooie oplossing om minder gas te gaan gebruiken. Tegelijkertijd kunnen er innovaties worden doorgevoerd voor nieuwe oplossingen.”
De woordvoerster kon niet zeggen hoeveel corporatiewoningen inmiddels een reguliere cv-ketel hebben. De bedrijven hebben afgesproken om voorrang te geven aan woningen met de laagste energie labels. Samen hadden de bedrijven vorig jaar bijna 2,3 miljoen woningen in bezit, aldus het CBS.
Bron van dit bericht:

Misschien vindt je dit ook interessant
Bespaar veel geld door je woning te isoleren!

