Duurzame subsidie verhoging op een warmtepomp
De subsidie voor een warmtepomp wordt in 2022 verhoogd naar 20% per jaar. Dit is om ervoor te zorgen dat mensen die willen overstappen op een duurzamere manier van verwarmen, de financiële steun krijgen die ze nodig hebben. Vanaf 2024 zal de subsidie verhoogt worden naar 30%.
Hoeveel subsidie krijg je voor een hybride warmtepomp?
Subsidie voor een hybride warmtepomp is verkrijgbaar op dezelfde manier als subsidie voor een normale warmtepomp. Je moet aanvragen bij het RVO en ze bepalen of je in aanmerking komt.
Hybride warmtepomp installeren
Wanneer je in aanmerking komt voor subsidie, wordt het bedrag van de subsidie automatisch gestort op je rekening. Het kan dus zijn dat je subsidie ontvangt voordat je de hybride warmtepomp hebt laten installeren.
De subsidie voor een hybride warmtepomp is 2022 €950 per jaar. Dit is iets nu nog gelijk aan de subsidie voor een normale warmtepomp. Minister Jetten is in onderhandeling om de subsidie per 2026 van een hybride warmtepomp te verhogen omdat deze waterpomp zowel elektrische als gas kan gebruiken.
Als je overweegt om te switchen naar een hybride warmtepomp, kan het dus financieel aantrekkelijk zijn om nog even te wachten, want dan ontvang je meer subsidie.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp gebruikt twee verschillende manieren om water te verwarmen. In de wintermaanden wordt elektriciteit gebruikt om het water op te warmen en in de zomer maanden wordt er gas bijgeleverd door middel van een aardgasaansluiting.
Deze combinatie is ideaal voor huishoudens die willen overstappen naar een duurzamere manier van verwarmen, maar niet willen afhankelijk zijn van één bron.
Wat is het verbruik van een hybride warmtepomp?
Het gasverbruik van een hybride warmtepomp is ongeveer 50% lager dan het verbruik van een normale cv-ketel. Dit maakt de hybride warmtepomp een stuk duurzamer en goedkoper in gebruik.
Hoe kan ik mijn huidige verwarmingssysteem vervangen?
Als je wilt overstappen op een hybride warmtepomp, moet je contact opnemen met een erkende installateur. Zij kunnen je adviseren over welk type hybride warmtepomp het beste bij jouw huishouden past.
Wanneer je hybride warmtepomp is geïnstalleerd, moet je ervoor zorgen dat hij goed onderhouden wordt. Dit betekent dat je regelmatig de filters moet vervangen en de leidingen moet controleren op eventuele lekkages. Als je deze onderhoudstips volgt, kan je hybride warmtepomp jarenlang meegaan.
Als je besluit om over te stappen naar een hybride warmtepomp, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen subsidie kunt krijgen voor de aanschaf van de pomp, maar ook voor de installatie ervan. Het RVO geeft hier meer informatie over.
Hybride warmtepomp terugverdientijd?
De terugverdientijd van een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type huis, het aantal personen in het huishouden en het gasverbruik. In sommige gevallen kan de terugverdientijd oplopen tot wel 20 jaar.
De verwachting is dat de prijs van een hybride warmtepomp aankomende jaren zal dalen door het toenemende aantal merken en modellen op de markt. Dit betekent dat je er minderlang over zal doen om je investering in de hybride warmtepomp terug te verdienen.
Wat zijn de beste hybride warmtepompen?
Er zijn veel verschillende hybride warmtepompen op de markt, dus het kan moeilijk zijn om te bepalen welke het beste bij jouw huishouden past.
Remeha hybride warmtepomp
De Remeha Avanta Plus is een hybride warmtepomp die zowel elektrische als gas aan kan sluiten. Deze pomp heeft een vermogen van 12 kW en is geschikt voor huishoudens met een gemiddeld verbruik.
Daikin Altherma Hybrid Heat Pump
De Daikin Altherma Hybrid Heat Pump is een hybride warmtepomp met een vermogen van 16,20 kW. Dit maakt deze pomp geschikt voor grotere huishoudens of huishoudens met hogere energiekosten.
Airco Warmtepomp
De Airco Warmtepomp is een hybride warmtepomp met een vermogen van 11,70 kW. Dit maakt deze pomp geschikt voor huishoudens met een gemiddeld verbruik.
Als je overweegt om te switchen naar een hybride warmtepomp, is het dus belangrijk om te weten welke pomp het beste bij jouw huishouden past. Er zijn veel verschillende pomps op de markt, dus het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillende opties voordat je een keuze maakt.
Een hybride warmtepomp is een duurzame en financiële aantrekkelijke keuze voor huishoudens die willen overstappen naar een groene manier van verwarmen. Als je besluit om te switch, kan het dus slim zijn om even te wachten tot 2026, want dan ontvang je meer subsidie. Wanneer je de hybride warmtepomp daarna laat installeren, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen subsidie krijgt voor de aanschaf van de pomp, maar ook voor de installatie ervan. Het RVO geeft hier meer informatie over.
Hoe kan ik mijn huidige verwarmingssysteem vervangen?
Als je wilt overstappen op een hybride warmtepomp, moet je contact opnemen met een erkende installateur. Zij kunnen je adviseren over welk type hybride warmtepomp het beste bij jouw huishouden past.
Meer energie bespaartips
Wanneer je gaat switchen naar een hybride warmtepomp of andere manier van verwarmen, is het belangrijk om ook energiebesparende maatregelen te nemen in je huis. Denk hierbij aan het isoleren van je woning of het vervangen van oude apparaten door energiezuinige versies.

Welke energiebesparende zaken moet je regelen voordat je een hybride warmtepomp aanschaft?
- Een erkende installateur inschakelen
- Zorgvuldig je huidige verwarmingssysteem laten vervangen
- Contact opnemen met het RVO voor subsidieaanvragen
- Kies een geschikte hybride warmtepomp uit die bij je huishouding past.
- Neem energiebesparende maatregelen in je huis, zoals isoleren of het aanschaffen van energiezuinige apparaten.
Als je deze tips volgt, ben je goed voorbereid om over te stappen naar een hybride warmtepomp!
Misschien vindt je dit ook interessant
