Gasloos wonen

Gasloos wonen, hoe ga je dat doen - Van het gas af in 2050, gebruik deze tips - www.Gaslooswijzer.nl

Wat kost gasvrij wonen?

Gasloos wonen hoe doe je dat? Voorbereiden op een toekomst zonder gas zou tussen de € 17.000 en € 30.000 kosten, volgens de huidige berekeningen van woningcorporaties. Voor een gemiddeld gezin liggen de kosten rond de 20.000 euro. De overheid wil in 2050 van het gas af zijn. Maar dat gaat ons een hoop geld kosten en wie gaat dat betalen? Hoe zit het met subsidie van de overheid. Wat kun je doen om gasloos wonen te realiseren? Wat zijn de goedkope oplossingen? Lees mee…

Gasloos wonen verplicht

We gebruiken met z’n allen heel veel gas om onze woning te verwarmen. Slecht 5% van de woning bezitters is pas van het het gas af. Daarbij is 95% van de woningbezitters afhankelijk van gas voor het verwarmen van je huis om te douchen en te wassen maar ook om te koken. Daarnaast wil het kabinet dat iedereen in 2050 van het gas af is.

Is dat haalbaar of een illusie?

Dit betreft heel Nederland waar nog geen goede plannen zijn hoe we dat moet gaan doen. Laat staan betaalbare oplossingen om gasloos te gaan wonen. Een alternatief voor gas is zeker nodig om dit doel te behalen als we willen blijven koken, warm te douchen en een warm huis te hebben.

Hoe gaan we gasloos wonen?

Duurzame energie is ervoor nodig om van het fossiel aardgas af te gaan. Zo zie je al dat heel veel mensen investeren in zonnepanelen. Maar denk ook aan de windparken op zee die zorgen voor windenergie. Windenergie kan worden verwerkt tot waterstof gas. Daarnaast is aardwarmte ook een optie en gebruik maken van industriewarmte de rest warmte. Verder is biogas al een feit wat gewonnen wordt uit mest en rioolslib. Verder kan biobrandstof gehaald worden uit afvalhout en snoeihout/kaphout.

Hoge energierekening en gasloos wonen?

Zonder dat we het in de gaten hebben gebruiken we met z’n allen per huishouden zo’n 1150 m3 aan gas om de boel te verwarmen. Met de lage gasprijs was dat nog wel te doen, maar wat we ervaren in dat er maar wat hoeft te gebeuren en de gasprijs stijgt sneller dat de beurs! Dat had niemand verwacht en daardoor zijn we te afhankelijk geworden van Rusland die ons het gas levert. De russen bepalen de prijs omdat wij in Nederland afhankelijk zijn. Wis jij dat?
Een alternatief is essentieel als we niet in de kou willen zitten.

Wat is het alternatief voor gasloos wonen

De alternatieven om gasloos te wonen zijn nog te beperkt en zodoende zitten we voorlopig nog vast aan Russisch gas. Overgaan op elektriciteit is een goed alternatief alleen is daar te kort van en het energienet is daar nog niet klaar voor. De Noordzee volbouwen met windmolens is zelfs nog tekort om iedereen te voorzien van stroom. Het begint dus bij je huis klaar maken om gasloos te gaan wonen. Door je huis beter te isoleren heb je minder stroom nodig om het te verwarmen. Wat kunnen we al doen en loont het op de energierekening?

Is Gasloos wonen goedkoper?

Gasloos wonen voor en nadelen:

Je kunt ook veel geld besparen door over te stappen op elektriciteit, zeker als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Aardgas is namelijk drie keer duurder dan elektriciteit. De gevolgen van gas hebben we allemaal kunnen ervaren op onze gasrekening. We zijn te afhankelijk van het buitenland en die bepalen de prijs. Met als gevolg dat heel veel mensen de gasrekeningen niet of nauwelijks kunnen betalen. Je energierekening is daardoor helemaal uit balans en want driekwart betaal je aan gas.

Wat bespaar je als je van het gas af gaat?

Zoals gezegd, we willen van het gas af en welke stappen kun je dan zetten voor snel resultaat op je energierekening? Zonnepanelen is een goede start en het levert goed geld op. Ligt je huis in de richting van het zuiden dan is het direct rendabel. Met een aantal jaren heb je het geld eruit en ga je besparen. De confrontatie met je energierekening ligt hoger dan de inflatie op je spaargeld.

Dus investeer in zonnepanelen, dan zal je elke maand blijer worden van je energierekening. Daarnaast zijn het onderhanden nemen van je woning een verstandige zet. Denk daarbij aan het isoleren van je woning door gebruik te maken van dubbele beglazing, het isoleren van je dak je vloer en muren. Hoe is de staat van je kachel? Is je kachel al een HR++ ketel of moet ik vervangen? Wil je bezuinigen op je energierekening dan zal je moeten investeren in je woning.

Hoe kan ik Gasloos wonen?

Een huis verwarmen zonder gas: hoe moet je dat doen? Door slim te investeren in je woning kun je snel resultaat halen alleen is daar wel geld voor nodig. Geld op de bank levert geen rente op maar investeren in woning op je maandelijkse energie rekening wel. Wat ga jij doen? Wachten tot de gas prijs gaat zakken of kies je voor een van de volgende oplossingen?

#10 Tips om gasloos te wonen

 1. Volledig elektrische warmtepomp voor een aantal huizen of slechts een huis.
 2. Hybride warmtepomp: de combinatie van een kleine elektrische warmtepomp met een HR-ketel.
 3. Het stadsverwarmingsnet (wijk verwarming) waarop je woning is aangesloten.
 4. Infraroodpanelen niet voor elk huis mogelijk
 5. Plaats een pelletkachel in je huiskamer
 6. Vloerverwarming op elektriciteit of waterpomp
 7. Wandverwarming
 8. Lage temperatuur radiatoren
 9. Zonnepanelen op je dak of schuur
 10. Straalkachel op elektra of elektrische kachel

Wat kan ik zelf doen om gas te besparen?

Dit zijn wat handige tips om snel je gasrekening te beïnvloeden. Met wat klein ingrepen bereik je maandelijks een lagere gasrekening.

Wat zijn de beste bespaartips op gas?

 1. Trek een dikke trui aan
 2. Douche minder lang max 5 minuten
 3. Zet de kachel structureel 2 graden lager
 4. Steek ’s avonds kaarsjes aan
 5. Ga op tijd naar bed
 6. Kook op een elektrische kookplaatje
 7. Zet een elektrische camping kachel aan
 8. Drink warme thee ipv koude frisdrank
 9. Ga een rondje buiten lopen

Zonnepanelen zelf plaatsen

Misschien vindt je dit ook interessant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.