Experiment gemeenten hybride warmtepomp

Gemeenten gaan experimenteren met hybride warmtepomp - Bespaar veel geld op je gas en energierekening - www.Gaslooswijzer.nl

Gemeenten gaan experimenteren met hybride warmtepomp

Experiment voor gemeenten met hybride warmtepomp! Veertien nieuwe proefsteden gaan, veelal gefaseerd, proberen aardgas uit huishoudens te halen. De meeste steden willen een hybride warmtepomp gebruiken in combinatie met woningisolatie. Daarna zullen deze woningen energiezuiniger moeten worden om volledig gasloos te kunnen gaan.

Experiment gemeenten hybride warmtepomp

Het experiment duurt drie jaar, met resultaten in 2023. Tot die tijd moeten we afwachten of hybride warmtepompen onze energieproblemen kunnen oplossen. Laten we hopen dat ze dat zijn!

Minister Hugo de Jonge, verantwoordelijk voor huisvesting en ruimtelijke ordening, heeft vandaag de nieuwe proefstad aangewezen. Dit zijn Almelo, Barneveld, Coevorden, De Bilt, Eindhoven, Enkhuizen, Haarlem, Leeuwarden, Leusden, Peel en Maas, Schiermonnikoog, Súdwest-Fryslân, Vlissingen en Westerkwartier. Het doel is om andere steden van deze projecten te laten leren.

Een hybride warmtepomp gebruikt in principe elektriciteit om de woning te verwarmen. Maar als het te koud wordt, gebruikt de unit ook gas voor bijverwarming. Het gasverbruik is echter veel lager dan dat van gewone cv-ketels.

In 2050 alle woningen op aardgas

Uit eerdere testen is gebleken dat vooral het in één keer ontgassen van oudere woningen lastig is. De kosten zijn vaak te hoog. Daarom is gekozen voor de derde en laatste ronde van pilots, gericht op steden die aardgas willen uitfaseren. 14 steden krijgen een subsidie ​​van 50 miljoen euro. Met dit geld kunnen onrendabele topkosten worden gefinancierd.

Om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen, wil het kabinet dat in 2050 alle woningen op aardgas draaien. In plaats daarvan moeten deze woningen worden aangesloten op meer duurzame energiebronnen. Dit kan elektriciteit zijn die wordt opgewekt door zonnepanelen en windturbines, of bijvoorbeeld een thermisch netwerk dat restwarmte van een industrie of elektriciteitscentrale naar een woning transporteert. In 2030 moeten 1,5 miljoen huishoudens op gas zitten.

Miniatuurvoorbeeld

Vijftig proeflocaties voor gasloze woonwijken

Het vorige kabinet had al 50 dorpen aangewezen met zogenaamde proeflocaties voor gasloze woonwijken. Een daarvan is het Friese dorp Garijp, dat het eerste volledig gasvrije dorp van Nederland wil worden. Garrip’s start is vol energie. Inmiddels zijn 80 van de ruim 700 woningen gesloopt voor gas. Maar niet zo snel als oorspronkelijk gepland. Volgend jaar zou 80 tot 90 procent van de huishoudens al op aardgas moeten rijden, maar dat gaat niet werken.

Ook oude huizen zijn hier een probleem. Deze zijn veel moeilijker geschikt te maken voor verwarming met een hybride warmtepomp. De aanpassingen zijn voor de meeste mensen te ingrijpend en te duur. Daarom heeft Garijp dit jaar ook de mogelijkheid om het gas in twee stappen uit te schakelen met een hybride warmtepomp. Hiervoor is de subsidieregeling aangepast.

Gasvrij in 2023 voor twee miljoen huishoudens

Met de komst van deze nieuwe proefsteden is het aantal huishoudens dat gasvrij zal zijn in 2023 gestegen naar ruim twee miljoen. Dit is een flinke stijging ten opzichte van het vorige kabinetsdoel van één miljoen huishoudens in 2025. Minister De Jonge is ervan overtuigd dat dit haalbaar is: “We gaan ervoor zorgen dat mensen die willen, sneller kunnen overstappen op duurzame energie.” Hij voegt daaraan toe: “Ik weet dat het niet makkelijk is, maar ik ben er ook van overtuigd dat het kan.”

Bron: RTLnieuws

Misschien vindt je dit ook wel interessant

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te browsen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.